Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Weidepoort.be Online advies en inspiratie over afsluitingen.
Weidepoort.be
banner image

Weideafsluiting: Materialen & Prijzen

Een weidepoort heeft natuurlijk niet veel zin als de rest van de weide niet is afgesloten. Om te voorkomen dat de dieren ontsnappen is het belangrijk om een degelijke weideafsluiting te voorzien. Een kleine kip kan je natuurlijk niet vergelijken met een groot paard. Elk dier heeft dan ook een andere bescherming nodig. Welke weide omheining geschikt is voor jouw situatie ontdek je hier.

 

1. Houten omheining weide

Houten weideafsluitingen zijn ideaal voor grote dieren zoals paarden of koeien. Zo’n houten afsluiting bestaat dan uit houten palen met dwarsplanken.

Voor de palen gebruikt men vaak volledige treinbiels. Liever een elegantere uitvoering? Ook ronde of vierkant gefreesde palen zijn mogelijk. Bij voorkeur hebben de palen bovenaan een puntige of schuine afwerking. Dat zorgt voor een langere levensduur.

Vaak is een extra behandeling van het hout nodig om te voorkomen dat de dieren eraan bijten en zo de houten weideafsluiting beschadigen. Om te voorkomen dat de dieren tegen de weide afsluiting in hout schuren, is het aangeraden om boven- en onderaan een schrikdraad of -lint aan te brengen.

Wat betreft de houtsoort maakt men meestal gebruik van duurzame houtsoorten zoals acacia, grenenhout, … Ook kastanje afsluitingen of eiken schuttingen zijn populair als weideafsluitingen.

Benieuwd naar advies of een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

houten omheining weide

 

2. Draad omheining weide

Meestal maakt men het onderscheid tussen een gaas draadafsluiting, effen draadafsluiting en weide omheiningen met prikkeldraad.

 

A. Gaas draadafsluiting

Hierbij vormen metalen, houten, rubberen of betonnen palen de basis voor een omheining met gaasdraad. Omdat grote dieren zoals paarden er zich makkelijk aan kunnen verwonden is het vooral geschikt voor kleinere dieren.

Vaak gebruikt men ursusdraad, ook wel schapendraad genoemd. Het is een vierkant gaas, beschikbaar met verschillende maasopeningen en in verschillende hoogtes. Men spreekt van zware of lichte ursusdraad, afhankelijk van de dikte van de draden. Zware uitvoeringen hebben geknoopte draden, lichte uitvoeringen hebben gedraaide draden. De draden zijn meestal verzinkt of gegalvaniseerd.

Tornadodraad wordt dan weer gekenmerkt door geknoopt gaas met spiraalknoop. Standaard tuingaas, met de kenmerkende rechthoekige maasopeningen, kan natuurlijk ook. Hou er wel rekening mee dat dit soort draad vooral gebruikt wordt voor tuinafsluitingen en dus minder dienst doet als bescherming voor dieren.

Heb je kippen of andere kleine dieren te beschermen? Dan is kippengaas waarschijnlijk de beste oplossing. Zo’n kippengaas heeft kleine zeshoekige maasopeningen die voorkomen dat kleine dieren ontsnappen.

 

 

B. Effen draadafsluiting

Deze draadafsluiting is wél geschikt voor grote dieren. Houten, metalen, betonnen of rubberen palen worden daarbij via isolatoren of metalen krammen verbonden met effen draden. Vaak gebruikt men daarvoor (verzinkte) staal- of aluminiumdraad.

Het nadeel is dat een weide omheining met effen draad moeilijk zichtbaar is voor de dieren. Een op hol geslagen paard dat de weideomheining te laat ziet, kan zo verstrengeld raken in de draden, met alle gevolgen vandien. Het is daarom ook aangeraden om de draad onder spanning te plaatsen. Je gebruikt daarvoor schrikdraadapparaten die werken op netspanning, batterijen of zonne-energie.

OPGELET: Hou er rekening mee dat een weide omheining met effen draad niet geschikt is voor kleine dieren. Deze kunnen dan makkelijk ontsnappen.

 

C. Afsluiting weide met prikkeldraad

Houten, metalen of betonnen palen kunnen ook verbonden worden met prikkeldraad. Vaak plaatst men 1 of meerdere draden onder spanning.

Een weideafsluiting met prikkeldraad gebruikt men vooral voor runderen. Voor paarden wordt het afgeraden. Paarden steken hun hoofd vaak boven of onder draadafsluitingen waardoor ze zich in geval van prikkeldraad ernstig kunnen verwonden.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

weideafsluiting prikkeldraad

 

Offertes voor een tuinafsluiting ontvangen

Een afsluiting plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.